Σύνδεση

Αυτασφάλιση

Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 11:15

Η αυτασφάλιση μπήκε και στα ταμεία των ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ
Καταργήθηκε η αυξημένη φορολόγηση των κινήτρων αποχώρησης
Προάγγελος μείωσης του προσωπικού και κατάρρευσης των ταμείων

Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής τη Μεγάλη Τρίτη 10/4/2012 πέρασε η τροπολογία που διακαώς ζητούσε η διοίκηση του ΟΤΕ για τη μείωση της φορολογίας των κινήτρων εξόδου και για τη δυνατότητα αυτασφάλισης του προσωπικού που απολύεται από τον ΟΤΕ.Πριν αναφερθούμε στο τι λέει η τροπολογία θα πρέπει να πούμε ότι η διαδικασία που επελέγη είναι παράνομη και η κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό της Βουλής. Αυτό ίσως έχει μικρή σημασία όμως μια τέτοια τροπολογία για να είναι εμπρόθεσμη έπρεπε να κατατεθεί το αργότερο τρεις μέρες πριν την ψήφιση δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 6/4/2012 και θα έπρεπε να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως και από την ειδική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τις αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντί γιʼ αυτό κατατέθηκε την Τρίτη 10/4 με τη διαδικασία που κατατίθενται οι νομοθετικές βελτιώσεις και τα τυχόν ορθογραφικά λάθη. Μια ρύθμιση δηλαδή που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις βλέψεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για απολύσεις και μείωση θέσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ και στις πρώην ΔΕΚΟ κατατέθηκε σαν να έλειπε μία λέξη ή μισή φράση ή κάποιο σημείο στίξης.

Επί της ουσίας η ρύθμιση έχει δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα αυτασφάλισης των ασφαλισμένων στα πρώην ειδικά ταμεία (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, τράπεζες κλπ) σε περίπτωση απόλυσής τους. Τώρα δηλαδή που σύμφωνα με το μνημόνιο δύο τελείωσε η μονιμότητα και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ μπορεί να απολυθούν τους δίνεται η δυνατότητα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ (Ασφαλίζονται προαιρετικά πληρώνοντας το σύνολο των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα πριν την απόλυση).

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη φορολόγηση των κινήτρων αποχώρησης που κατά καιρούς δίνονται από επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ. Ο ασφαλιστικός νόμος 3863/2010 προέβλεπε αυξημένη φορολογία στα κίνητρα αποχώρησης που έφτανε μέχρι και το 90% του ποσού. Ήταν τότε που φώναζε ο Λοβέρδος και έλεγε ότι μπαίνει φραγμός στις εθελούσιες. Τώρα με την τροπολογία αίρεται η αυξημένη φορολογία και ανοίγει και πάλι ο δρόμος για κίνητρα αποχώρησης.

Τις όποιες λεπτομέρειες της ρύθμισης θα τις δούμε όταν θα βγει η Υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην τροπολογία και οι σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Η διοίκηση του ΟΤΕ εδώ και μήνες ζητούσε από την κυβέρνηση την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών προκειμένου να μπορεί πιο άνετα να μειώσει το προσωπικό. Το πώς θα εφαρμοστούν και τις επιπτώσεις θα τις ζήσουμε και θα τις γευτούμε μετά τις εκλογές.

Το «καλό» σενάριο είναι η παροχή κινήτρων αποχώρησης σε όσους έχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Από κει και μετά τα σενάρια αρχίζουν και μπερδεύονται. Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης το «καλό» σενάριο είναι η παροχή κινήτρων που θα καλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές του χρόνου που υπολείπεται για να βγει κάποιος στη σύνταξη συν ένα επιπλέον ποσό που θα δοθεί τμηματικά ή εφʼ άπαξ. Για το χειρότερο ας μην προτρέχουμε γιατί τα τελευταία δύο χρόνια χάσαμε τη μπάλα.

Όποιο σενάριο και να επιλεγεί οι ρυθμίσεις αυτές θα παίξουν σημαντικά αρνητικό ρόλο σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΙΚΑ ήδη πληρώνει με δανεικά τις υποχρεώσεις του και μια μαζική έξοδος θα μειώσει τα έσοδα και θα αυξήσει τα έξοδά του. Το επικουρικό μας ταμείο μετά το κούρεμα δεν μπορεί να καλύψει τις συντάξεις του επόμενου διμήνου και ψάχνει για δανεικά και μια μαζική έξοδος θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Το ταμείο που μας χορηγεί εφ' άπαξ χρωστάει πολλά εκατομμύρια στον ΟΤΕ από τα δανεικά που πήρε για να καλύψει τα εφ' άπαξ της εθελούσιας, υπέστη κιʼ αυτό μια ζημιά ύψους 35 περίπου εκατομμυρίων από το κούρεμα και μια νέα μαζική έξοδος θα το γονάτιζε

Ζαφείρης Φωτιάδης

Οργαν. Γραμματέας ΚΔΣ ΕΕΤΕ- ΟΤΕ

Social Media