Σύνδεση

Τα περιοδικά μας
● Οθόνη
● e-νημέρωση

Περισσότερα...

Δελτία Τύπου
● Νέα
● Ανακοινώσεις

Περισσότερα...

Προβληματισμοί
● Ιδέες
● Σκέψεις

Περισσότερα...

Χαρίζει δεν πουλάει...

Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 07:15

Δώρο ήταν το 10% του ΟΤΕ & το management στην Deutsche Telekom!

 Πραγματικά "τ' αφεντικό τρελάθηκε χαρίζει δεν πουλάει". Και το αφεντικό δεν ήταν άλλο από την ελληνική κυβέρνηση που τον Ιούλιο του 2011 "χάρισε" στους γερμανούς με μόλις 391,63 εκατ. ευρώ το management και το 10% του ΟΤΕ. Εθνικό έγκλημα που συνετελέσθει σε βάρος του Ελληνικού λαού! Μέσα στους μήνες που ακολούθησαν έκαναν απόσβεση στην επένδυσή τους αυτή και πλέον τα κέρδη θα τα τσεπώνουν. Τα καθαρά κέρδη μόνο για το α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης στον ΟΤΕ ανήλθαν στα 306,6 εκατ., υψηλότερα των αναμενόμενων. Εξαιρώντας τα 211 εκατ. από την πώληση του ποσοστού 20% στην κρατική Telekom Srbija και άλλες προσαρμογές, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 52%, στα 95,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 30,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα οποία όμως είχαν επιβαρυνθεί από χρέωση 39,7 εκατ. σχετικά με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης. Οι πωλήσεις, εντούτοις, συνεχίζουν να είναι υποτονικές, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, τις δύο μεγαλύτερες αγορές του ΟΤΕ. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε 3,6% και διαμορφώθηκε στα 1,18 δισ., ο χαμηλότερος ρυθμός πτώσης για δύο χρόνια.

 Όπως γίνεται αντιληπτό, οι περικοπές στους μισθούς μας, το πάγωμα των επιδομάτων και των κλιμακίων δεν γίνεται γιατί ο "όμιλος εταιρειών ΟΤΕ" είναι ζημιογόνος, αλλά γιατί ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός είναι άπληστος και θέλει την μεγιστοποίηση των κερδών. Πήρανε ένα ΟΤΕ που κυριαρχούσε στην αγορά των Βαλκανίων με 20% της Telecom Serbia, 35% του μετοχικού κεφαλαίου του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Ρουμανίας, την Cosmo Bulgaria Mobile (Globul) στη γειτονική Βουλγαρία, την Cosmofon mobile στη FYROM και κομμάτι-κομμάτι τον ξεπουλάνε. Τι έχει απομείνει; Οι επενδύσεις στην Ρουμανία και την Βουλγαρία. Όσον αφορά για την τελευταία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ δεν θέλησε να διαψεύσει φήμες για την πώλησή της και υποστήριξε πως προς το παρόν περιμένουν τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat (μαζί και το ελληνικό-κρατικό "Οικόπεδο στο Διάστημα").

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εταιρεία που άλλοτε στήριζε την ελληνική οικονομία τώρα λαμβάνει προληπτικά μέρα στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, φέρεται να δήλωσε στο συνέδριο TMT της Morgan Stanley στη Βαρκελώνη, ο οικονομικός δ/ντης του Ομίλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχουν μεταφερθεί μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα σε ξένες τράπεζες! σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ο Κοπ τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ρευστότητα του ΟΤΕ. Όπως είπε κατά την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία μετέφερε τα ταμειακά διαθέσιμα  της από ελληνικές τράπεζες σε πολυεθνικές είτε με παρουσία στην Ελλάδα είτε εκτός συνόρων. Πρόσθεσε ότι  το μόνο ρευστό που διατηρεί η εταιρεία σε ελληνικές τράπεζες αφορά αποκλειστικά τις τρέχουσες λειτουργίες της εταιρείας.

Αχ... Ελλάδα μου!

Αλεξίου Άρης


Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της WSJ με τις δηλώσεις του Kevin Copp:
BARCELONA (Dow Jones)–Greek operator Hellenic Telecommunications Organization SA (HTO.AT) is taking precautionary measures just in case Greece leaves the euro zone, the company said Thursday.
We’ve been looking to see what kind of actions we need to take now in order to safeguard ourselves for that situation,” said Kevin Copp, chief financial officer for the operator, known at OTE for short, at the Morgan Stanley TMT Conference in Barcelona.
Copp said the primary initiative is to protect OTE’s liquidity. Over the past year, the company has shifted its cash from Greek banks to international banks, first in Greece, and then international banks outside of Greece. He added that the company is only retaining the cash it needs for operational purposes in Greek banks. The company is also trying to sell its 20% stake in Serbian operator Telekom Srbija and other assets to raise more cash.
“Everything we can do to protect to our cash deposits we have done,” he said.
OTE is Greece’s largest operator. In June, its largest shareholder, Deutsche Telekom AG (DTE.XE), said it would pay $590 million to increase its stake in the operator to 40%. So far, the investment has been a disappointment for Deutsche Telekom, as the weak Greek economy has weighed on OTE’s results, but the German operator has expressed confidence in the firm’s prospects.
-By Christopher Lawton, Wall Street Journal; +49 (30) 315 17 011; Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Social Media