Σύνδεση

   Του Βαλάντη Θεοδοσάκη, πρ. ΤΔΕ Ανατολικής Κρήτης, σύνεδρος ΟΜΕ ΟΤΕ (απο την ΟΘΟΝΗ τ.111)

 Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και συνεχών προκλήσεων, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική αλλά κυρίως την ηθική κρίση, σε ένα κόσμο που ραγδαία μεταλλάσσεται παρουσιάζεται η ανάγκη νέων τύπου ηγεσιών για να οδηγήσουν και να εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους στην μετάβαση στην νέα πραγματικότητα. Δυστυχώς σε εποχές με πολλά προβλήματα αλλά συγχρόνως με φαινομενικά  πολύ περισσότερες λύσεις , η επιλογή του σωστού ηγέτη είναι πολύ κρίσιμη και ουσιαστική για την εξέλιξη όλων.

   Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε ότι η σωστή ηγεσία είχε να κάνει με την επίτευξη στόχων και την άσκηση επιρροής. Ωστόσο πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το σημαντικότερο είναι η δυνατότητα να εμπνέει και να παρακινεί τους υπόλοιπους να γίνονται καλύτεροι κάθε μέρα, να θέλουν να εξελίσσονται και να προσφέρουν. Αυτή η νέου τύπου ηγεσία έχει γίνει γνωστή ως ¨ Υπηρετική ηγεσία ¨ και ως κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο εκφραστής της  να μην επιδιώκει μόνο το προσωπικό του όφελος αλλά το κοινό καλό . Βασικό στοιχείο τέτοιου τύπου ηγεσίας είναι να υπηρετεί και συγχρόνως να ηγείται με ακεραιότητα και δυναμισμό.

   Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για τις λεπτομέρειες μιας επιτυχημένης σύγχρονης ηγεσίας, όμως στο τέλος μιας προδιαγεγραμμένης πορείας που σίγουρα κάποτε κλείνει τον κύκλο της , ο πραγματικός νικητής πρέπει να φαίνεται και να είναι το σύνολο των εμπλεκομένων και όχι μόνο ο καθοδηγητής τους . Έτσι ο  πραγματικός ηγέτης προσφέρει το βέλτιστο έχοντας βελτιώσει όλους τους συνεργάτες του ώστε να γίνουν εκείνοι οι μελλοντικοί ηγέτες.

   Δυστυχώς καθημερινά οι άνθρωποι που συναντάμε να ηγούνται διαφόρων ομάδων συνήθως δεν εμπνέουν σεβασμό αλλά φόβο, γνωρίζουν τα πάντα και σπάνια λαμβάνουν πραγματικά υπόψη τους τις γνώμες και τις γνώσεις των άλλων. Ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει λόγω του κόμπλεξ κατωτερότητας και του εγωισμού τους , οικειοποιούνται τον κόπο και τις ιδέες άλλων για ιδίον όφελος και αυτοπροβολή. Πρακτικές όπως η καθοδήγηση , η στήριξη και ο σεβασμός συχνά αντικαθιστούνται από αυταρχισμό, καταπίεση, έλλειψη λογικής ανάλυσης γεγονότων & αντικειμενικής κριτικής. Τέτοιοι άνθρωποι μακροπρόθεσμα βλάπτουν και την ομάδα και το στόχο της.

  Ευθύνη έχουμε όλοι μας να μην ανεχόμαστε τέτοιου τύπου παρασιτικές ηγεσίες. Ευθύνη μας είναι να αναδεικνύουμε την ύπαρξη της ανεπάρκεια τους και κατ’ επέκταση να συνεισφέρουμε στην αντικατάσταση τους από συνανθρώπους μας που εμπνέουν σεβασμό και αξιοπρέπεια. Άλλωστε η εξέλιξη όλων μας εξαρτάται από εμάς.

« Ναγαπάςτηνευθύνηναλεςεγώ, εγώμονάχοςμουθασώσωτονκόσμο. Ανχαθεί, εγώθαφταίω»

ΝίκοςΚαζαντζάκης

Εγγραφείτε στο newsletter


Social Media

Γιορτάζουν

Εφημερίδες