Σύνδεση

                                                                                                                                              Γράφει ο Παναγιώτης Γκόλφης  Πρ. ΤΔΕ Δ.Ελλάδος, Γρ.Τύπου & Δημ. Σχέσεων ΕΕΤΕ ΟΤΕ                                   (απο την ΟΘΟΝΗ τ.111)        

Αυτό το κείμενο γράφτηκε και σβήστηκε αρκετές φορές, ξεκίνησε γεμάτο αισιοδοξία και με την ελπίδα ότι ως εργαζόμενοι αλλά και ως συνδικαλιστικό κίνημα θα ξεφεύγαμε από το παρελθόν και τις παλιές πρακτικές  και αυτή τη φορά θα παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ΣΣΕ. Μάταια!! Αφού λοιπόν συγκροτήθηκε ομόφωνα το προς διαπραγμάτευση πλαίσιο,  αφού βάλαμε και τις “κόκκινες γραμμές”, ξεκινήσαμε τον αγώνα μας. Η ηγεσία της ΟΜΕ μας κάλεσε δις σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων όπου και αυτή την φορά δυστυχώς  υπήρξαν οι γνωστές παρασιτικές συμπεριφορές εργαζομένων, οι οποίοι τελευταία στιγμή και μάλλον προγραμματισμένα, έπεφταν στο κρεβάτι του πόνου δηλώνοντας ασθένεια και απέχοντας των απεργιών  αλλά υπήρξαν βέβαια και “συνάδελφοι” οι οποίοι δεν απήργησαν (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ φυσικά) αλλά  όμως δεν πήγαιναν στον χώρο εργασίας ως όφειλαν αλλά σε κάποιο café  γιατί  δεν ήθελαν να αντρικρίσουν τους συναδέλφους  που περιφρουρούσαν τις απεργίες και έχαναν το μεροκάματό τους…. Όλοι αυτοί, ευτυχώς λίγοι, προφανώς δεν είχαν κανένα ηθικό πρόβλημα στο να καρπωθούν τα όποια αποτελέσμα των αγώνων όλων των υπολοίπων. 

Το τι μεσολάβησε ανάμεσα στις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και στο τρίμηνο της παράτασης πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε κι έτσι με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» υπεγράφη η τελευταία ΣΣΕ. Μια σύμβαση που δεν κέρδισε απολύτως τίποτα σε σχέση με αυτά που ζητούσαμε, ΤΙΠΟΤΑ!! Γιατί κέρδος είναι όταν κρατάς αυτά που έχεις και προσθέτεις κάτι ακόμη ή ακόμη αυτά που κερδίζεις  είναι περισσότερα από αυτά που χάνεις. Να θυμίσω ότι βασικός άξονας και “κόκκινες γραμμές” ήταν:

  • ΣΣΕ για ΟΛΟΥΣ
  • Ενιαίο ωράριο για ΟΛΟΥΣ
  • Πραγματικές αυξήσεις για ΟΛΟΥΣ
  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους  για ΟΛΟΥΣ

Όλοι ή σχεδόν όλοι δεν διαθέταμε «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» και πιστέψαμε πως αυτή τη φορά και μετά τα πολυδιαφημιζόμενα κέρδη της εταιρείας, είχε φτάσει η ώρα για να κερδίσουν και οι εργαζόμενοι “πραγματικές” αυξήσεις. Έναντι αυτών, με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» απεμπολήθηκε το +11% για το τρίμηνο της παράτασης με την φαιδρή δικαιολογία πως “προστατευτήκαμε” από απολύσεις,  με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» οι εργαζόμενοι από το 2006 και μετά έχασαν την αποζημίωση απόλυσης, με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» δεν εξισώθηκε το ωράριο εργασίας, με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» δεν διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας για ΟΛΟΥΣ, με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ των εργαζομένων, με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» δεν υπήρχε στην διαπραγματευτική ομάδα και κάποιος ειδικός επι των διαπραγματεύσεων όπως είχαμε ζητήσει ως ΕΕΤΕ και μεταξύ μας για να είμαστε και δίκαιοι με «ρεαλισμό και υπευθυνότητα» οι συνάδελφοι  στις εκλογές  της  ΠΕΤ και του ΠΑΣΕ έδωσαν το δικαίωμα στους «υπεύθυνους και ρεαλιστές» να υπογράψουν και την επόμενη ΣΣΕ χωρίς να κριθούν μέσω των εκλογών δεδομένου ότι σε δύο χρόνια θα υπογραφεί η επόμενη ΣΣΕ και οι εκλογές είναι σε τρία….

Προσωπικά αναρωτιέμαι αν αυτοί οι όροι της ΣΣΕ είναι ρεαλιστικοί και υπεύθυνοι, τότε τι στο διάολο ήταν οι κόκκινες γραμμές μιας και μεταξύ τους απέχουν παρασάγκας; Θυμόμαστε όλοι τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της ΟΜΕ να διατυμπανίζουν πως και με την βοήθεια των εργαζομένων δεν θα κάνουν βήμα πίσω. Τότε δεν ήταν ρεαλιστές και υπέυθυνοι;

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερίααναφέρει ο Α. Κάλβος στα 1824 και προφανώς δεν θέλει «ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

Γιατί μας πέθαναν οι ήρωες και μας απόμειναν οι ανεμόμυλοι…

ΓΙΑΤΙ φτάσαμε στο και πέντε για την υπογραφή της ΣΣΕ αφού είμαστε «υπεύθυνοι και ρεαλιστές»; ΓΙΑΤΙ η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν εκμεταλλεύτηκε την μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες; ΓΙΑΤΙ μεταξύ των δύο απεργιών (45μέρες περίπου) η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν “προκάλεσε” την συνάντηση με την διοίκηση κάνοντας έστω και έναν συμβολικό αποκλεισμό κάποιων κτιρίων; ΓΙΑΤΙ χάρισαν το +11% στο τρίμηνο της παράτασης; ΓΙΑΤΙ δεν ήταν στην διαπραγματευτική ομάδα και κάποιος εξειδικευμένος (βλ. Verdi); ΓΙΑΤΙ δεν τόλμησαν; ΓΙΑΤΙ δεν είδαμε ποτέ τα πρακτικά όπως δεσμεύτηκαν Πρόεδρος και Γραμματέας; ΓΙΑΤΙ βάθυναν τον διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων; ΓΙΑΤΙ μας προσγείωσαν ανώμαλα στον «ρεαλισμό και την υπευθυνότητά» τους;

Εγγραφείτε στο newsletter


Social Media

Γιορτάζουν

Εφημερίδες