Σύνδεση

Η αρχική έγκριση για την παροχή της υπηρεσίας του VDSL από τον ΟΤΕ και τους υπολοίπους παρόχους δόθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις 10/09/2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εγκρίνει τις τιμές λιανικής που είχε προτείνει ο ΟΤΕ (19,90 ευρώ ανά μήνα για την ταχύτητα πρόσβασης έως 30 Mbps και 29,90 ευρώ μηνιαίως έως 50 Mbps, χωρίς να υπολογίζεται στην τιμή αυτή το πάγιο της γραμμής) καθώς και τις τιμές χονδρικής για τους παρόχους οι οποίες είναι χαμηλότερες κατά 3 ευρώ σε σχέση με αυτές που είχαν αρχικά προταθεί από τον Οργανισμό. Ωστόσο, γίνεται λόγος για εφαρμογή της απόφασης σε πρώτη φάση πιλοτικά.

Αναλυτικά, τα οικονομικά προγράμματα του ΟΤΕ για τις υπηρεσίες VDSL έχουν ως εξής:

Α. OTE DOUBLE PLAY 30 GR

Στο εν λόγω πρόγραμμα, που για το πρώτο εξάμηνο θα διατίθεται με μειωμένη τιμή 36,90 ευρώ, η οποία στην συνέχεια θα διαμορφωθεί στα 41,90 ευρώ, περιλαμβάνονται: το μηνιαίο πάγιο της τηλεφωνικής σύνδεσης PSTN ή ISDN Bra, η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες εως 30 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ.

Β. OTE DOUBLE PLAY 50 GR

Το πρόγραμμα στην τελική τιμή των 46,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και των 51,90 ευρώ για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει το μηνιαίο πάγιο της τηλεφωνικής σύνδεσης PSTN ή ISDN Bra, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες εως 50 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις.

Γ. OTE DOUBLE PLAY 30 PLUS

Με 40,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο
και 45,90 ευρώ για την υπόλοιπη διάρκεια του προγράμματος το OTE DOUBLE PLAY 30 PLUS περιλαμβάνει το μηνιαίο πάγιο της τηλεφωνικής σύνδεσης PSTN ή ISDN Bra, την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες εως 30 Mbps, απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ αλλά και 60 λεπτά για κλήσεις από το σταθερό προς κινητά.

Δ. OTE DOUBLE PLAY 50 PLUS

Με 50,90 ευρώ το μήνα για το πρώτο εξάμηνο και 55,90 ευρώ το μήνα για την υπόλοιπη διάρκεια το πρόγραμμα OTE DOUBLE PLAY 50 PLUS περιλαμβάνει το πάγιο μηνιαίο τέλος της γραμμής, πρόσβαση στο ίντερνετ με ταχύτητες έως 50 Mbps, απεριόριστες κλήσεις προς όλα τα σταθερά αλλά και 60 λεπτά κλήσεων προς εθνικά κινητά όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Τα υπόλοιπα δεδομένα της υπηρεσίας θα εγκριθούν από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, πιθανότατα την επόμενη Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Λ. Κανέλλος θα απουσιάσει την τρέχουσα εβδομάδα στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεών του στο Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών (BEREC).

Η προσέγγιση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων ήταν, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμο σημείο προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση των τιμολογίων που αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό.

Σε ετοιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2011

Ο ΟΤΕ ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011 δηλώνει έτοιμος να διαθέσει στους πελάτες του τις νέες υψηλές ταχύτητες, ενώ το ίδιο διάστημα ανακοίνωσε και τις τιμές χονδρικής για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Ωστόσο η ΕΕΤΤ με απόφασή της επέβαλε στον ΟΤΕ προσωρινά μέτρα, με τα οποία τον υποχρεώνει να μην διαθέσει τις νέες ταχύτητες στους καταναλωτές για τουλάχιστον 6 μήνες.

Νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2011, η ΕΕΤΤ αποφάσισε ότι η διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ θα πρέπει να γίνει έξι μήνες μετά την έγκριση των τιμών χονδρικής.

Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου εγκρίνονται οι τιμές χονδρικής, ωστόσο στο τέλος Ιουνίου η ΕΕΤΤ δεν ενέκρινε τα τιμολόγια λιανικής τα οποία είχε ήδη υποβάλλει κάποιους μήνες νωρίτερα ο ΟΤΕ. Στο διάστημα αυτό ΟΤΕ και ΕΕΤΤ αναλώνονται σε ανταλλαγή επιστολών για επιπλέον στοιχεία σε σχέση με τα τιμολόγια ενώ την ίδια η CYTA ξεκινά την διάθεση υπηρεσιών VDSL.

Ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να προσφέρει γρήγορο Internet, με ταχύτητες που θα φτάνουν έως 50 Mbps άμεσα διαθέσιμες σε 165 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που έχει εγκατασταθεί τεχνολογία VDSL από το Αστικό Κέντρο.

Πρόκειται για περιοχές σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη, Αμπελοκήπους (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι, Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου, και Σέρρες (Νέο Σούλι) που έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL σε Υπαίθριους Κατανεμητές (KV).

Μεγάλη καθυστέρηση

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα μας έχει μείνει πίσω, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, και σε ότι αφορά το πολύ γρήγορο ίντερνετ.

Η Στρατηγική 2020 για την Ευρώπη πέρα από τον στόχο να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι για πρόσβαση στο broadband έως το 2013 θέτει, επίσης, ως επιπλέον στόχους έως το 2020 να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες άνω των 30 Mbps και τουλάχιστον τα μισά νοικοκυριά στην Ευρώπη να έχουν σύνδεση στο internet με ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps.

Οι στόχοι αυτοί στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρείται απίθανο να πιαστούν καθώς το έργο την δημιουργία δικτύου FTTH (οπτική ίνα) παραμένει ακόμη σχέδιο επί χάρτου.

Πηγή: infocom.gr , sofokleous10.gr & euro2day.gr

Ακολουθήστε μας :

Social Media