Σύνδεση

Τα περιοδικά μας
● Οθόνη
● e-νημέρωση

Περισσότερα...

Δελτία Τύπου
● Νέα
● Ανακοινώσεις

Περισσότερα...

Προβληματισμοί
● Ιδέες
● Σκέψεις

Περισσότερα...

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Πρόγραμμα κινήτρων οικειοθελούς αποχώρησης

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 9-11-2012 η Διοίκηση μονομερώς εξέδωσε πρόγραμμα κινήτρων οικειοθελούς αποχώρησης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, που στον πυρήνα τους είχαν την άμεση λήψη συνταξιοδότησης (είτε χρηματικά κίνητρα αποχώρησης είτε αναγνώρισης πλασματικών χρόνων).

Τα προγράμματα αυτά παρουσίασαν προβλήματα αν και υπήρχε υπογραφή Σ.Σ.Ε. και χρειάστηκε να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη λύση προβλημάτων που είτε ατομικά είτε συλλογικά προέκυψαν.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τη Διοίκηση, έθετε θέμα υπογραφής Σ.Σ.Ε. με μοναδικό όρο την διασφάλιση όλων όσων θα συμμετείχαν, προκειμένου να «κλειδωθούν» τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται μέχρι την άμεση λήψη σύνταξης.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τη Διοίκηση και για το λόγο αυτό δεν υπεγράφη Σ.Σ.Ε.

Βεβαίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα συνέχισης του εκπτωτικού τηλεπικοινωνιακού πακέτου, Λογαριασμός Νεότητας, προσλήψεις και αντιμετώπιση της ρευστότητας του Ταμείου Αρωγής, μπήκαν στη διαδικασία της διαβούλευσης, άλλα επιλύθηκαν όπως η πρόσθετη ασφάλιση και άλλα έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ με υπευθυνότητα κάνει σαφές ότι το περιβάλλον που καλείσαι να πάρεις τη δική σου απόφαση είναι ρευστό και η όποια απόφαση σου είναι «ρίσκο ζωής», με ότι αυτό συνεπάγεται και αποτελεί, για τον όποιο συμμετέχοντα ή όχι, απόφαση καθαρά προσωπική και τυχόν «εκβιασμοί ή ψίθυροι – διλήμματα» δεν χωρούν σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ κατηγορηματικά δηλώνει ότι, αν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί, θα αναγκαστεί σε δυναμική αντίδραση, καταγγελία.

Στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και στις Παρατάξεις που εύκολα λαϊκίζουν ή υπερθεματίζουν, τους παροτρύνουμε να σεβαστούν έστω, ετούτη τη δύσκολη στιγμή, τους συναδέλφους γιατί η απόφαση αυτή αποτελεί «ρίσκο ζωής» για τον καθένα και για τις οικογένειές τους.

Από τη μεριά μας προκειμένου να πάρεις την όποια δική σου απόφαση, σε καλούμε να ζυγίσεις τα παρακάτω:

  1. Την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και το εύθραυστο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, που μαζί με τις αλλαγές που έχουμε δει, ακόμη μόλις πρόσφατα, στους ασφαλιστικούς νόμους και στις προϋποθέσεις, καθιστούν τα ασφαλιστικά σου δικαιώματα αβέβαια στο εγγύς μέλλον.
  2. 2.Το ραγδαίο και συνεχές μετασχηματισμό της εταιρείας κλείσιμο καταστημάτων, συγχωνεύσεις υπηρεσιών, νέες δραστηριότητες, νέες διευθύνσεις..., νέες απαιτούμενες δεξιότητες, κ.λ.π..
  3. 3.Τους κανονισμούς μεταθετότητας, τις διαιτητικές αποφάσεις ή και τις άλλες προβλέψεις που συλλογικά έχουμε κατακτήσει, με τους μνημονιακούς νόμους αλλά και τη λυσσαλέα προσπάθεια που γίνεται από κυβερνώντες και Διοίκηση, για την κατάργηση των πάντων, δεν πρέπει να τα παραγνωρίσουμε άσχετα αν εμείς συλλογικά θα τα προστατεύσουμε.
  4. 4.Την πρόσφατη Σ.Σ.Ε. 2012-2014 που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας .

Με δεδομένο ότι θα υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό παραίτησης με την αποδοχή σου να παραιτηθείς κάθε νόμιμης απαίτησης, πρέπει βασανιστικά και εξονυχιστικά να το «ψάξεις» (μετά την υπογραφή ουδέν λάθος αναγνωρίζεται ...).

Ο χρόνος προϋπηρεσίας στον ΟΤΕ και όχι μόνο, ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι τη συνταξιοδότηση, η αναγνώριση ή όχι της στρατιωτικής θητείας, δυνατότητα μειωμένης ή πλήρους σύνταξης μέχρι τις 31/12/2015 θα πρέπει εξονυχιστικά και από πολλές πλευρές να το επιβεβαιώσεις.

Με λίγα λόγια αυτά πρέπει να προσέξει πρώτα κανείς, πριν κοιτάξει αν τα χρήματα είναι λίγα ή πολλά.

Οι διαδικασίες που τρέχουν είναι σφιχτές, όμως συνάδελφοι, εκτιμούμε ότι υπάρχει εκείνος ο χρόνος που μπορεί ο καθένας για τη δική του περίπτωση να πάρει τη σωστή απόφαση.

Τέλος, καλούμε τη Διοίκηση να σεβαστεί το μόχθο του κάθε εργαζόμενου και να τον αφήσει να αποφασίσει χωρίς διλήμματα, εκβιασμούς ή καλλωπίσματα.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα είναι αρωγός με σοβαρότητα στους συναδέλφους για τα ζητήματα που θα τους απασχολήσουν, είτε κάνουν αποδοχή είτε παραμείνουν, διασφαλίζοντας με συλλογικές λύσεις τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Τέλος, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν θα γίνουν «εκβιαστική ζαριά» αλλά ήταν και θα είναι αγώνας και διεκδίκηση όλων μας.

Για την ΟΜΕ-ΟΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιώτης Κούτρας

Αντώνης Μπιρμπιλής

Social Media