Σύνδεση

Τα περιοδικά μας
● Οθόνη
● e-νημέρωση

Περισσότερα...

Δελτία Τύπου
● Νέα
● Ανακοινώσεις

Περισσότερα...

Προβληματισμοί
● Ιδέες
● Σκέψεις

Περισσότερα...

του Σταύρου Μηλιώνη, πρ. ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

 

«Είμαι καλά! Είμαι καλά!»

Αυτή τη μέθοδο επέλεγαν πολλοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι για να πείσουν τους ασθενείς τους ότι δεν πάσχουν από κάποια αρρώστια και δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία. Μερικές φορές μάλιστα η αυθυποβολή πετύχαινε. Τα ψυχολογικά παιχνίδια και τερτίπια δεν έχουν όμως καμία αξία όταν μιλάμε για εργασιακά θέματα για το μέλλον το δικό μας των παιδιών μας αλλά και της χώρας εν γένει.

Στον Όμιλο ΟΤΕ τόσο η Διοίκηση όσο και η ηγεσία της Ομοσπονδίας αναμασούν το ίδιο παραμύθι: «Είμαστε καλά, Είμαστε καλά! Δείτε τη γίνεται στην αγορά, την ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια». Προσπαθούν με όχημα το φόβο και επιχειρώντας στο κοινωνικό υποσυνείδητο να πετύχουν να μας υπνωτίσουν να μας κρατάν σε καταστολή για να μπορούν να μεταμορφώσουν τον Όμιλο ΟΤΕ από μία εταιρεία που λειτουργούσε με σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια στους ανθρώπους του με ανθρωποκεντρικό και εθνικό πρόσημο σε ένα τμήμα μιας απρόσωπης πολυεθνικής αλυσίδας. Σε αυτή τη λογική εντάχθηκε και η αποτυχημένη τελικά αλλαγή του brand από ΟΤΕ σε Cosmote που δεν περπατά. Είναι κατανοητό αλλά όχι ανεχτό να επιθυμεί το management της εταιρίας μία τέτοια εξέλιξη. Είναι αδιανόητο όμως να πέφτουμε και εμείς οι εργαζόμενοι σε αυτή τη λογική Πρέπει εμείς να δώσουμε το σύνθημα της αντεπίθεσης, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και μιας κοινωνίας που έχει λουφάξει στη γωνία μετά από τα απανωτά χτυπήματα που έφαγε τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε, με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούμε. Τα Κλιμάκια μπορούν και πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη μας νίκη μετά από καιρό, ΔΕΝ τα χαρίζουμε. Η αναγνώριση των πτυχίων που ο οργανισμός κάνει χρήση χωρίς να αμείβει μπορεί και πρέπει να είναι ένα άλλο βασικό σημείο δίκαιης διεκδίκησης. Σε αυτή την προσπάθεια δε χωρούν τακτικισμοί και μικροσυντεχνιακές λογικές. Εμείς τουλάχιστον δε μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Παραμερίζουμε, τις μεγάλες είναι αλήθεια, μεταξύ μας διαφορές και επικεντρωνόμαστε στο στόχο, που δεν είναι άλλος παρά αυτός μιας πρώτης νίκης για τους εργαζόμενους ύστερα από πολλά χρόνια.                                               

Μιλάμε με ειλικρίνεια, δε φτασιδώνουμε τα πράγματα και δε βαφτίζουμε το κρέας ψάρι. Δε μπορούμε να πανηγυρίζουμε ακόμα και σήμερα για μια ΣΣΕ που κατακρεούργησε τον εισαγωγικό μισθό. Είναι άλλο να πεις : «Αυτό κατάφερα να πάρω, αυτό μπόρεσα και τι να κάνουμε θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια…» και άλλο το να πανηγυρίζεις και να διατυμπανίζεις «Είμαστε καλά, Είμαστε καλά»

Προβληματιζόμαστε έντονα για το αύριο τόσο του Ομίλου όσο και της χώρας μας. Η απόσυρση του ΟΤΕ από τα Βαλκάνια που συμπαρέσυρε και σειρά εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν γύρω από αυτόν (Τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής κ.λπ.) μόνο στην ανάπτυξη δε βοήθησε. Η δεσπόζουσα θέση που είχε στις αρχές του 21ου αιώνα η χώρα μας στο χώρο του ΙΤ και των Telecoms τώρα είναι παρελθόν και το αύριο σήμερα φοβίζει. Είναι Εθνικό και πατριωτικό καθήκον να αναδείξουμε να προασπίσουμε το ρόλο του     Ομίλου ΟΤΕ σαν ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των Νέων Τεχνολογιών και σαν κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας μας, σε αυτή την προσπάθεια η διατήρηση της παρουσίας του Δημοσίου στον ΟΤΕ (10%) είναι μονόδρομος και το ελάχιστο που μπορεί να γίνει.

Μπορεί το μέλλον να φοβίζει, το παρών να πληγώνει αλλά με επιμονή, μαζικότητα και προσήλωση στο στόχο μας μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά, μπορούμε να βγούμε από αυτή τη στενωπό που είμαστε. Έκαστος εκεί που ετάχθη και δικό μας μετερίζι είναι το συνδικαλιστικό κίνημα και ο ΟΤΕ που πρέπει να αναγεννήσουμε και να ξαναδώσουμε πίσω στους εργαζόμενους, στην κοινωνία! 

 

Social Media