Σύνδεση

                                                              

Με το μυαλό στην επικείμενη ΣΣΕ πραγματοποιήθηκε μια ακόμη επιτυχημένη ΓΑΣ στην Αθήνα, η 35η.  Όπως και όλες οι προηγούμενες, έτσι κι αυτή δεν θα μπορούσε να μην είναι ενδιαφέρουσα, εποικοδομητική και καινοτόμα ως προς τις ιδέες που κατατέθηκαν από τους συνέδρους και τους επιφανείς ομιλητές τις εσπερίδας που διοργανώθηκε στο περιθώριο της.

Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ  Σταύρος Μηλιώνης όπου αφού καλωσόρισε τους συνέδρους αναφέρθηκε στο σήμερα δίνοντας έτσι το στίγμα του περιεχομένου του απολογισμού λέγοντας:

«Η χώρα μας βρίσκεται για 7η χρονιά στον κλοιό και τη μέγγενη των μνημονίων. Μνημόνια που στραγγάλισαν και φτώχυναντη χώρα. Σε αυτό το σκηνικό τα θύματα ήταν οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι μας.

Στο77% του ευρωπαϊκού μέσου όρου κυμάνθηκε η κατά κεφαλήν Πραγματική Ατομική Κατανάλωση (Actual Individual Consumption per capita) στην Ελλάδα το 2016 όταν προ κρίσης είχε φτάσει στο 98%. Είναιεύκολα κατανοητό ότι η χώρα φτωχοποιείται και μπορεί κάποια στιγμή τα μνημόνια να σταματήσουν, η κρίση όμως θα συνεχίσει για πολλά χρόνια.

Χρειαζόμαστε μια ανάσα, μία προσπάθεια Εθνικής Ανάτασης και έχουμε υποχρέωση όσοι μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή.

Οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μπορούν και πρέπει να βρουν τον τρόπο να δράσουν προκειμένου να αρχίσει επιτέλους η ανάστροφή διαδικασία.

Θέλει επιμονή, υπομονή, προσήλωση στο στόχο και προπάντων ενότητα και ομόνοια.
Αναμόχλευση παθών που για πάντα νομίζαμε ότι έχουν θαφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας δεν βοηθούν και μόνο περιβλήματαφέρνουν.

ΓΙΝΕΤΑΙ όμως να ανακάμψουμε, ΓΙΝΕΤΑΙ  να πάμε μπροστά!»

Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για την πορεία του ομίλου ΟΤΕ και τη μετεξέλιξη του από μια επιχείρηση «Κοινής Ωφελείας» σε μια ιδιωτική εταιρία τόνισε: «Τα τελευταία  χρόνια  ο Όμιλος  ΟΤΕ καταγράφει σημαντικά κέρδη παρ’ όλη την κρίση, παρ’ όλο το γκρίζο τοπίο.

Οι μέτοχοι και το topmanagement απολαμβάνουν αυξημένα μερίσματα και παχυλές αμοιβές. Τι γίνεται όμως με τους εργαζόμενους;

“Δεν κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας” αν πω ότι το μισθολόγιο στον ΟΤΕ έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και ότι η υπό διαπραγμάτευση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν μας αφορά όλους.

“Δεν κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας” αν πω ότι στον Όμιλο υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Ότι για την ίδια εργασία, άνθρωποι με τα ίδια προσόντα αμοίβονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δυστυχώς, “Δεν κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας” αν πω ότι αυτό εμείς το επιτρέψαμε και φέρουμε  ευθύνη  ΟΛΟΙ γι’ αυτό.

Έχουμε ευθύνη γι αυτό ακόμα και αν εμείς διαφωνούσαμε πάντα σε όλες αυτές τις λογικές που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε ευθύνη γιατί δεν πείσαμε, δεν κινητοποιήσαμε, δεν  παλέψαμε όσο θα έπρεπε και μπορούσαμε.

Συμβιβαστήκαμε,  νοιώσαμε  ότι κάναμε και είπαμε αυτό που έπρεπε και κάπου εκεί τελείωνε το καθήκος μας.

“Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα”  λέει ο Νίκος Καζαντζάκης

Νοιώθω οτι δεν το κάναμε όσο έπρεπε.

Είμαστε τώρα εδώ σε μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπροστά μας έχουμε μία νέα διαπραγμάτευση για ΣΣΕ. Μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή.

Μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε για όλους.

Η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ και η ΟΜΕ έχουν καταθέσει ένα ρεαλιστικό διεκδικητικό πλαίσιο. Δεν πετάμε στα σύννεφα να πιστεύουμε ότι θα υιοθετηθούν όλα ή στο σύνολο τους, μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε πολλά από αυτά.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις της Ένωσης μας για το προηγούμενο  χρόνο που συνοπτικά περιελάμβαναν:

1.       Δράση για τα Κλιμάκια

2.   Καταγγελία στο ΣΕΠΕ ( Επιθεώρηση Εργασίας) για την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας και την υφαρπαγή από τη Διοίκηση ενός 15μέρου

3.    Πρωτοβουλίες συντονισμού με τα άλλα συνδικάτα του ομίλου της DT, σε Ευρωπαικό Επίπεδο

4.       Περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις

5.       Δράσεις για την Υγιεινή και Ασφάλεια

6.       Για τις απολύσεις συναδέλφων με χρήση  του άρθρου 13

7.       Για τους εργολάβους και το  Consolidatiion.

 

To απόγευμα πραγματοποίηθηκε η εσπερίδα όπου

περιλάμβανε 2 θεματικές ενότητες :

1. Εναλλακτικές Ασφαλιστικές Επιλογές- Η περίπτωση των Επαγγελματικών Ταμείων

Εισήγηση:

    •      Κυριάκος Σουλιώτης, Αν.Πρύτανης Παν.Πελοποννήσου, Αν.Καθηγητής Πολιτικής Υγείας

    •      Πέτρος Τσαντήλας, Δρ. Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης

2. Συλλογικές Συμβάσεις και Προκλήσεις

    •      Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος ΕΚΑ ( Εργατικού Κέντρου Αθήνας)

    •      Λίνα Δικαιάκου, Δικηγόρος

   •     Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Προϊστάμενος, Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας

Στο πρώτο μέρος προσπαθήσαμε να βρούμε έναν οδικό χάρτη για τη νέα στόχευση του Σωματείου που ακούει στο όνομα ¨Επαγγελματικό Ταμείο¨. Κάτι που στο μέλλον ενδέχεται να καταστεί αναγκαίο και που οφείλουμε να προετοιμάσουμε από τώρα. Οι ομιλητές μας ενημέρωσαν για την εφαρμογή αυτού του εγχειρήματος κυρίως στο εξωτερικό μιας και στην Ελλάδα με το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα δεν κρινόταν αναγκαίο. Μας ενημέρωσαν για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε και τις προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμο και αποδοτικό. Τις ομιλίες καθαυτές θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο siteτης Ένωσης καθώς εμπεριέχουν λεπτομέρειες και επιστημονική τεκμηρίωση η οποία δεν μπορεί έτσι απλά να μεταφερθεί.

            Στο δεύτερο μέρος αναφέρθηκε η αναγκαιότητα της ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία από εργαζόμενους με τα ίδια προσόντα, γεγονός το οποίο έχει καταστρατηγηθεί στον όμιλο επί σειρά ετών δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και καθιστώντας απαραίτητη την προσπάθεια ομογενοποίησης του προσωπικού. Ακόμη δια στόματος του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρθηκε ¨τι μέλλει γενέσθαι¨ στη λήξη της ΣΣΕ, της παράτασης και της μετενέργειας. Συγκεκριμένα είπε ότι όλες οι εταιρίες του μεγέθους του ΟΤΕ επιζητούν εργασιακή ειρήνη και δεν υπάρχει προηγούμενο σε Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, όπου εταιρία σαν τον ΟΤΕ ακολούθησε τη διαδικασία μέχρις ότου να μπορέσει να εφαρμόσει ατομικές συμβάσεις και να το πράξει. Άλλωστε μην ξεχνάμε ανέφερε ότι υπάρχει μετά την πάροδο του τριμήνου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Διαιτησία που λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της εταιρίας. Δηλαδή μια προσφυγή που θα αφορούσε τον ΟΤΕ με το μέγεθος και την κερδοφορία του θα τύγχανε και της ανάλογης κατάληξης αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί για τους παριστάμενους, ότι δεν υπάρχει προηγούμενο που θα μπορούσε να ανησυχήσει τους εργαζόμενους για την έκβαση μιας τέτοιας εκδίκασης. Αυτά για τις Κασσάνδρες που αναδύονται πάντα πριν την υπογραφή της ΣΣΕ και αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων. Περαιτέρω λεπτομέρειες όπως προανέφερα στο siteτης Ένωσης.   

 Από το διεκδικητικό πλαίσιο του Σωματείου η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ομογενοποίησης και στη δρομολόγηση της, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Η ¨θυσία¨ που έγινε  στην προηγούμενη ΣΣΕ προκειμένου να κλείσει το πρόβλημα με εργαζόμενους μέσω θυγατρικών, δεν απέφερε καρπούς μιας και η ίδια πρακτική συνεχίζεται μέσω άλλων θυγατρικών ή τρίτων εταιριών (e-value, manpower, mellon). Εξίσωση προς τα πάνω χωρίς να θιχτούν δικαιώματα και μισθοί παλαιών συναδέλφων και να μπορούν να προσβλέπουν κάπου οι πιο νέοι. Όσον αφορά την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αυτή δεν πρέπει να προκύπτει μόνο με τη συνεχή εντατικοποίηση και τον ορθολογισμό του consolidation, θα πρέπει να αναφέρεται ρητά. Ζητάμε τα αυτονόητα και λέμε επιστροφή στην ¨κανονικότητα¨. Επιτέλους ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, μια ΣΣΕ που να συνάδει με την οικονομική κατάσταση του ομίλου. Ο ΟΤΕ έχοντας τη δεσπόζουσα θέση θα πρέπει να καθορίσει την ¨αγορά¨ και όχι να άγεται αυτής.

Απόφαση ΓΑΣ για εισφορά e-value 0,1 ευρώ/μήνα

Τέλος υπήρξε ψήφισμα της ΓΑΣ που βάζει τέλος στην έκτακτη εισφορά που αφορούσε στο Δώρο Χριστουγέννων. Πλέον δεν θα υπάρχει κράτηση για το Σωματείο, ένα Σωματείο χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία, αυτάρκες γεγονός που οφείλεται στην σωστή και συνετή διαχείριση όλα τα έτη λειτουργίας του.

Αποφασίστηκε επίσης η εισφορά για τους συναδέλφους από την e-value να είναι 0,1e/μήνα προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα συνδικαλιστικής έκφρασης και διεκδίκησης κάνοντας με αυτό τον τρόπο πράξη την αλληλεγγύη όλων μας στους νέους συνάδελφους που πλήττονται βάναυσα από τις νέες μορφές εργασίας!

 

     
Ακολουθούν τα video απο την εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 35ης ΓΑΣ.

Social Media