Σύνδεση

                                                                            

Αθήνα 18-12-2018                                                                                                                                        Αρ. Πρωτ. 2478

Η  δικαιοσύνη μίλησε!

   Μετά από την αυτεπάγγελτη δίωξη της εισαγγελικής αρχής και την εκδίκαση, εκδόθηκε δικαστική απόφαση εργατικού ατυχήματος του 2015 όταν  συνάδελφος έπεσε από σκάλα χωρίς φυσικά την παρουσία δεύτερου ατόμου. Οι έντονες προσπάθειες της  διοίκησης να αποδοθεί  ευθύνη στον εργαζόμενο που «δεν εκτίμησε καλά την κατάσταση» ώστε να καλέσει δεύτερο άτομο για βοήθεια , τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν  αρκετές για να πείσουν το δικαστήριο .

   Η απόφαση καταπέλτης ( 8 μήνες με αναστολή ) ξεκαθαρίζει ότι η ευθύνη βαραίνει τον Προϊστάμενο του εργαζομένου. Η εταιρία, σύμφωνα με την ετυμηγορία,  όφειλε να δώσει γραπτές οδηγίες στον εργαζόμενο για το τρόπο που θα έπρεπε να εκτελεί τις καθημερινές εργασίες του. Οι περιπτώσεις που απαιτείται διπρόσωπο συνεργείο πρέπει  να είναι ξεκάθαρες  και να μη βασίζονται στην υποκειμενική εκτίμηση του εργαζόμενου.

   Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά η καταπάτηση του Κώδικα Νόμων 3850/2010  αναφορικά με τις διαδικασίες σχετικά με την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στον Όμιλο. Η Διοίκηση ενδιαφερόμενη μόνο για την στοχοθεσία πιέζει για την μείωση των διπρόσωπων συνεργείων, συμπεριλαμβάνοντάς τα στους δείκτες. Ως συνήθως,  οι εμπνευστές της χρήσης μονοπρόσωπων συνεργείων ουδεμία ευθύνη φέρουν , σε αντίθεση με τους άμεσους προϊσταμένους οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι ως οι μοναδικοί υπαίτιοι.

   Απαιτείται επαναπροσδιορισμός του Θεσμού και των δράσεων καθώς και η άμεση λήψη αποφάσεων για την Πρόληψη και Προστασία της Υγείας και Ασφάλειας όλων μας . 

   Συνάδελφοι έφτασε η ώρα να προστατέψουμε την υγεία μας και να απαιτήσουμε ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Κανένας εκφοβισμός και καμία στοχοθεσία τους δεν πρέπει να είναι η αιτία για να βρεθούμε στην θέση τόσων συναδέλφων που τα τελευταία χρόνια έχουν πάθει εργατικό ατύχημα. Εργατικά ατυχήματα τα οποία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ρυθμό να καταγράφονται 2 την εβδομάδα !

   Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Οφείλουμε να ενημερωθούμε και να δράσουμε για εμάς και για τις οικογένειές μας... 

 

 

 

 

Social Media